
Wat doe je met een ingebedde bal?      

In deze tijd komt het regelmatig voor dat je bal in de zachte grond in het algemene gebied 

‘geplugd’ of ingebed raakt. 

Van een ingebedde bal is alleen sprake als een deel van de bal onder het grondoppervlak is. 

Dit moet aantoonbaar de eigen pitchmark zijn, niet een holletje waar de bal is ingerold. Ligt 

de bal in het (hoge) gras, nog boven het grondoppervlak, dan is er ook geen sprake van een 

ingebedde bal. (Regel 16.3) 

 

Vanaf 1 januari 2019 mag een ingebedde bal in het algemene gebied wel opgepakt, 

schoongemaakt en zonder strafslag gedropt worden. Je markeert een plek vlak achter de 

ingebedde bal, (referentiepunt) en neem de bal op om vast te stellen of de bal inderdaad 

onder het oppervlak is ingebed. Vervolgens bepaal je vanaf het referentiepunt een dropzone 

van een halve cirkel met een (1) stoklengte, niet dichter bij de hole. 

 

Let op: A) Een ingebedde bal in de bunker: spelen zoals de bal ligt. 

B) Een ingebedde bal onder een struik: spelen zoals de bal ligt. 

C) Een ingebedde bal op de green: de bal markeren, opnemen en schoonmaken. De 

pitchmark repareren en vervolgens de bal terugplaatsen op dezelfde plek op de 

green, zonder strafslag. 



Spelsituatie ingebedde bal: 

Speler A en B hebben alletwee een goede afslag op hole 10. De hoge bal van speler A ploft 

2 meter voor de green neer en de bal van speler B rolt mooi richting de green.  

Speler A neemt terecht relief voor zijn ingebedde bal en dropt zijn bal (nadat hij de bal heeft 

schoongemaakt) vlak achter de ontstane pitchmark. Voordat hij zijn bal gaat chippen 

repareert hij zijn pitchmark. Is dit toegestaan? 

Nee, hij mag deze pitchmark niet repareren voordat hij speelt. Hij moet de ligging van zijn 

drop accepteren en de bal spelen zoals hij ligt. De omstandigheden die je slag beïnvloeden 

zijn namelijk verslechterd, nadat jouw bal tot stilstand is gekomen én dit is veroorzaakt door 

de slag van de speler zelf (regel 8.1). Nadat je jouw bal gespeeld hebt hoor je de pitchmark 

alsnog te repareren. 

Speler B, van wie de bal 1 meter voor de green tot stilstand is gekomen, ziet in zijn speellijn 

een niet gerepareerde pitchmark op de green. Mag hij deze repareren voordat hij gaat 

chippen?  

Ja, op grond van Regel 13.1 mag de speler, ongeacht of de bal op de green ligt of erbuiten, 

de volgende twee handelingen op de green verrichten: 

(1) Verwijderen van zand en losse aarde. Zand en losse aarde mogen op de green (maar 

niet ergens anders op de baan) zonder straf worden verwijderd. 

(2) Repareren van schade. Een speler mag zonder straf beschadigingen op de green 

repareren door deze met normale, redelijke handelingen zo goed mogelijk in de 

oorspronkelijke staat te herstellen 

Echter als de speler de green verbetert door handelingen die verder gaan dan wat redelijk is 

om de green in de oorspronkelijke staat te herstellen krijgt de speler de algemene straf voor 

overtreding van Regel 8.1a. 
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